Rólunk írták

Félidőnél a Medusa Filmnapok

Szerző: Gyurkovics Virág
Megjelenés: Vajdaság Ma - Kultúra rovat

Félidőhöz érkezett a Medusa Filmhét idei rendezvénysorozata.
Az elmúlt napokban számos új filmes élménnyel gazdagodhattak a Lifka Sándor Art Mozi nézői.
Láthattunk többek között kisjátékfilmet Igor és Ivan Buharov (polgári nevükön Hevesi Nándor és Szilágyi Kornél) rendezésében, amely Domonkos István Kormányeltörésben című műve nyomán készült. Az azonos című film a vásznon a Gastarbeiter-vers hangulatát idézi megelevenítve a XX. századi magyar irodalom kultikus alkotásának outsider jelenségét.
Lichter Péter rendezésében kísérleti filmek, valamint magyar animációs dokumentumfilmek kerültek vetítésre, ezen kívül megismerkedhettünk a magyarországi Prizma filmművészeti folyóirattal is. A lapot a szerkesztők, Orosz Anna Ida és Jankovics Márton mutatták be a közönségnek. Mint megtudhattuk, a Prizma szerkesztői egy színvonalas kritikai folyóiratot képviselnek, amely hozzáértő szerzőkkel, fiatalos lendülettel, és újszerű témaválasztással vonzza olvasókörét. A háromhavonta megjelenő nyomtatott változat mellett a szerkesztők egy weboldalt is működtetnek. A Prizma hetente frissülő honlapján új tartalmakkal egészül ki az egy-egy tematikában már megjelent, vagy éppen készülő nyomtatott változat.
A folyóirat egyediségéről a lapszámok ízléses grafikai kidolgozása, illusztrálása is árulkodik. Az internetes változat böngészőinek pedig oly módon kedveskednek a szerkesztők, hogy a honlap megjelenítésére vonatkozóan eldönthetik azt, hogy az eddig megjelent lapszámok külalakjai közül, melyik nyerte el leginkább tetszésüket, így a weboldal látványát hat opció közül választhatják ki.
Kedden a délszláv háborúkat felidéző filmeket láthatott a közönség. Cs. Nagy Sándor Az öldöklés mestere című dokumentumfilmje olyan személyeket szólaltat meg, akik közvetlen vagy közvetett módon maguk is megtapasztalták a háború borzalmait. A film az emberiség egyik ösztönös tulajdonságával szembesíti a mozinézőt. Az agresszió kiváltásához elegendő a félelemkeltés csírájának elvetése, hiszen az agresszióra való manipulálás az ijesztgetéssel kezdődik, a háború legnagyobb fegyvere pedig az irányított média, amely pontosan ezzel próbált hatást gyakorolni a társadalomra.
Tegnap este vajdasági rendezők rövidfilmjeiből láthattak válogatást a szemle nézői. Antal Szilárd kisfilmje, Antal Attila kisjátékfilmje, Dragan Čukanović és Lea Vidaković animációja mellett többek között Tolnai Szabolcs videoklipjét és Góbi Rita táncfilmjét is levetítették.
Ma este két zenés tematikájú portréfilmet vetítenek a Lifka Moziban. Az első Igor és Ivan Buharov Promenade című alkotása, amely Király Ernő, a szabadkai születésű zeneszerző és néprjazkutató életéről és munkásságáról szól. A másik film Czabán György, Győri Csilla és Kronauer Ádám Kelet-európai zombi című dokumentumfilmje, amely a Tudósok zenekarról szól.
A Kosztolányi Dezső Színház mai bemutatójára való tekintettel a Medusa Filmnapok szervezői két időpontban is levetítik a filmeket. Azok számára, akiknek színházi foglalásuk van, a vetítés ma délután fél hakor kezdődik. A többi érdeklődőt az eredeti, időpontban, este hét órára várják.
A Medusa Filmhét holnapi programjában Ágoston Lóránt Leves című kisfilmjét és Sándor Zsolt azonos című fikciós dokumentumfilmjét nézhetjük meg.
Pénteken a Városi Múzeumban Aaron Blumm Biciklizéseink Török Zolival című kötetének bemutatója következik. A szerzővel Bencsik Orsolya és Gaborják Ádám beszélget majd. Az est folytatásában válogatást láthatunk a szegedi Super 8-as csoport szervezésében, az azt követő program pedig egészen izgalmas lesz. A Medusa Filmnapok szervezői a honlapon közzétett felhívásukban házi készítésű, digitalizált super 8-as felvételeket kerestek. A felhívásra beérkezett, különböző családi eseményeket megörökítő felvételek a Bash-házban megrendezésre kerülő Super 8-as Party keretein belül kerülnek levetítésre, melyen a legjobb és legeredetibb felvételeket díjazni is fogják. Ezzel kapcsolatban, valamint a filmnapok további részletes programjáról a honlapon találhatnak információkat az érdeklődők.
A Medusa Filmnapok szabadkai vetítéssorozatát szombaton Tolnai Szabolcs Fövenyóra című nagyjátékfilmje zárja. A Medusa 2010 és 2011 programjából Kanizsán 16-án, Zentán 17-én láthat válogatást a közönség.