Rólunk írták

Ínyencségek és multimédiás programok a Medusán

Szerző: Gyurkovics Virág
Megjelenés: Vajdaság MA

 Hétfőtől újabb medúza invázió kavarja fel az állóvizet Szabadkán, december 10-e és 15-e között ugyanis harmadik alkalommal kerül sor a Medusa Filmnapokra. A rendezvénysorozat sokoldalúsága abban rejlik, hogy míg a moziínyencek igazi filmes ritkaságok közül mazsolázhatnak a műsorban, a multimédiás programok a közönség minden rétegének igényeit kielégítik a klasszikus mozgófilmektől kiindulva és azokat elhagyva, a filmekkel szorosan összefonódó társművészetekkel haladva a progresszív megoldásokig.
Az idei Medusa december 10-én Palásti Andrea újvidéki fotóművész Strabismus és Balkan disco című fotóinstalláció kiállításával és előadásával veszi kezdetét fél nyolckor a Raktár Ifjúsági Klubban, ahová az érdeklődők érvényes útlevéllel léphetnek be, és ahol egyúttal a szerző Vendégek című filmje is vászonra kerül.
Kedden este fél nyolctól ugyancsak a Raktárban a tv-reklámokból jól ismert Kistehén animációs figura atyjának, a törökkanizsai származású, csaknem két évtizede Magyarországon élő világhírű illusztrátor, animációs- és reklámfilm rendező, Igor Lazin filmjeit láthatja a közönség. A vetítéseket követően beszélgetőpartnere, Sephen Bozhen társaságában az alkotót is megismerhetjük.
Szerdán egy másik helyszínre, a Lifka Sándor Art Moziba várja az érdeklődőket a Medusa. Este fél nyolctól Vicsek Károly betiltott filmjeinek vetítésére, valamint a Fajkutyák idején című könyv bemutatójára kerül sor. A rendezővel Antal Attila beszélget.
A csütörtök a rövidfilmeké! Este hét órától a Lifka Sándor Art Moziban izgalmas filmprodukciókkal, animációs-, kisjáték-, dokumentum-, tánc és kísrleti filmekkel, valamint videoklippekkel dobbant a Medusa. A közel két órás filmblokk alatt olyan ígéretes fiatal rendezőket ismerhet meg a közönség, mint Antal László, Siniša Dugonjić, Lea Vidaković, Kozma Andrea, Urbán Anikó, Hoffmann Artúr, Kiss Aurél, valamint a Jégtörő pályázat egyik idei díjazottja, Kovács Ákos.
Pénteken este két dokumentumfilmet is láthat a közönség a Raktárban. Hat órától a Hosszú Dal című filmben a Medijska Arheologia filmes csapata az ifjúsági kultúra Jugoszláviában témát boncolgatja, hét órától pedig Litauszky János Cérnaszálon című filmje kerül vászonra.
Szombaton este fél hattól a Raktárban Szász Csongor Pálinkafilm című filmjének vetítése, majd Bozsik Péter A pálinka dicsérete és más történetek című könyvének bemutatója következik. Az est folytatásában nyolc órától a Beograd underground címmel dokumentumfilmet láthatnak az érdeklődők a Beldocs bemutatásában.
A Medusa Filmnapok rendezvénysorozata a szombati programok után koncerttel, a Klopka za pionira zenekar fellépésével zárul a Raktárban.
A Medusa Filmnapok a Symposion LIFT programsorozat keretén belül a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet főtámogatásával minimális költségvetésből, százezer dinárból valósul meg. További támogatók Szabadka Város, a Szekeres László Alapítvány és a Danilo Kiš Alapítvány. A rendezvény szervezője Sirbik Attila, a Symposion folyóirat főszerkesztője.
A Medusa Filmnapok teljes programjára a belépés ingyenes.
Részletek a honlapon: www.medusa.vmmi.org.